23/05/2023

Feit of fabel: leiderschapsstijlen, en wat erachter zit

Auteur

Standard Bewire avatarCharlotte Portael

Ze schieten als paddestoelen uit de grond: leiderschapsstijlen. En dan zwijgen we nog over de meningen & statements die daarbij horen… Dat je door de bomen het bos niet meer ziet – of door de leiderschapsstijlen je team – is een understatement. In deze blog nemen we 4 feiten of fabels onder de loep.

Feit of fabel: er bestaan 4 leiderschapsstijlen

Fabel.

Voor wie de 4 klassiekers niet kent:

  • Dienend leiderschap. De dienende leider ondersteunt zijn of haar medewerkers en blijft op de achtergrond.
  • Coachend leiderschap. De coachende leider moedigt zijn of haar team aan en fungeert als ondersteunende factor.
  • Autoritair leiderschap. De autoritaire leider werkt sturend en neemt de beslissingen.
  • Delegerend leiderschap. De delegerende leider schuift de medewerkers naar voor en draagt verantwoordelijkheden over.

Maar daar stopt het niet. Enerzijds hebben elk van die leiderschapsstijlen tal van synoniemen. Al is synoniem misschien niet het juiste woord. Een ander woord zorgt meteen voor een andere connotatie, en in dit geval zit het écht in de details.

En dan zijn er nog deze…

townhall presentatie

Democratisch leiderschap, laissez-faire leiderschap, transformationeel leiderschap, functioneel leiderschap, natuurlijk leiderschap, vrouwelijk leiderschap, spiritueel leiderschap, participerend leiderschap…

Feit of fabel: coachend leiderschap is de beste keuze

Fabel.

De 4 bovenstaande leiderschapsstijlen zijn onderdeel van een leiderschapstheorie die werd ontwikkeld door Paul Hersey en Ken Blanchard, het situationeel leiderschap.

situationeel leiderschap

De naam dekt de lading: als leider is het de kunst op je manier van leiding geven aan te passen aan de situatie en aan je medewerkers. Niet elke situatie vraagt dezelfde aanpak, en iedereen is uniek (cliché, but true). Die visie sluit naadloos aan bij de visie van Bewire.

Bron: humanvitality.nl

When a flower doesn’t bloom, you fix the environment in which it grows, not the flower.

Alexander den Heijer

Feit of fabel: iedereen kan leiding geven

Feit.

Iedereen kan leiding geven. Al zijn de formuleringen ‘iedereen kan leren om leiding te geven’ of ‘iedereen kán leiding geven’ misschien zorgvuldiger gekozen.

Net zoals iedereen kan leren koken, kan iedereen naar een leidinggevende rol groeien. Maar evenmin is iedereen een geschikte leider, net zoals niet iedereen een keukenprins(es) is. Zie het zo: je hebt geboren leiders en je hebt managers die erin terechtkomen. De essentie? Als je iets écht wil, dan lukt dat.

Feit of fabel: een horizontale structuur maakt leiders overbodig

Fabel.

In een horizontale bedrijfsstructuur, zoals die van Bewire (en tal van andere bedrijven vandaag), treden managers minder nadrukkelijk op de voorgrond, bewust. Dat betekent echter niet dat er geen leider meer nodig is. Wat dat wel impliceert? Een shift in leiderschapsstijlen. De autoritaire leiderschapsstijl – die we sowieso al vermeden – verdwijnt volledig, net als alle andere top-down types, en nemen de bottom-up varianten de bovenhand.

Meer weten over leiderschap en hoe we daar bij Bewire naar kijken? Surf naar Bewire Roots en ontdek het verhaal van onze leiders, of liever coördinatoren.