17/06/2020
Stephanie Willekens
Bij Bewire verwelkomden we dit jaar maar liefst 12 gemotiveerde stagiairs. Van de PXL Hogeschool Hasselt, de Erasmushogeschool Brussel en de Karel-De-Grote Hogeschool Antwerpen. Tien van hen startten hun stage in februari en twee zijn eind april, in volle coronacrisis, opgestart.
Een stage (bijna) volledig remote werken. Hoe probeer je daar als bedrijf zijnde een goede wending aan te geven? En hoe beleef je zoiets als student? Wij zetten onze ervaringen hieronder op een rijtje!
Zin in een uitdagende stage bij Bewire?
Zowel nieuwe werknemers als stagiairs worden bij Bewire altijd hartelijk verwelkomd. We beginnen een eerste werkdag altijd met een lekker ontbijt, gevolgd door een presentatie over de werking en cultuur binnen Bewire, alsook uitleg over de tools die de komende maanden gebruikt zullen worden. Als afsluiter krijgt iedere stagiair een tof welkomstpakket uitgereikt, met stagehandleiding en Bewire gadgets.
Dat is tenminste hoe het er normaal aan toe gaat, als corona geen roet in het eten gooit…
Eind april, bij de start van twee nieuwe stagiairs, moesten we het iets anders aanpakken. We zorgden voor een uitgebreide handleiding die zij al enkele dagen op voorhand digitaal konden lezen. Het welkomstpakket, dat verstuurden we per post op. En hun eerste dag stond volgepland met calls met medestagiairs en stagebegeleiders! Een digitale kennismaking, maar daarom zeker niet minder fijn, aldus Brent en Tom!
“Iedereen heeft mij goed ontvangen en dan voel je je direct welkom. Het postpakketje met de Bewire goodies was daar een leuke toevoeging aan!”
Brent
“Onze eerste dag was gevuld met digitale meetings waardoor we iedereen die met onze stage betrokken was leerden kennen. Iedereen was super vriendelijk!”
Tom
Bij Bewire is het aanbod van stageprojecten sterk gefocust op samenwerking, je werkt altijd nauw samen met medestudenten. Easy peasy natuurlijk als je iedere dag samen naar kantoor kunt komen. Maar zoals bij ieder ander bedrijf, stond ook bij Bewire eind maart de veiligheid van medewerkers en stagiairs resoluut voorop. Zo werd remote werken ineens een norm.
Vanop afstand heel nauw samenwerken? Dat vereist een verandering in je mindset, de nodige portie flexibiliteit en de juiste tools.
“Mijn collega-stagiair en ik zitten bijna altijd in een voice-chat met een screen share optie. Hierdoor ondervinden we weinig last van de afstand.”
Brent
“Wij gebruikten Discord om te communiceren tussen stagiairs onderling. Dit zorgt ervoor dat we in en uit het gesprek kunnen gaan wanneer we dat zelf willen. Er was dus een goede balans tussen communicatie en geconcentreerd werken.”
Jens
Thuiswerken, een ideale oplossing voor fileleed en om de balans tussen werk en privé te verbeteren. Menig bedrijf biedt tegenwoordig dan ook die mogelijkheid aan voor werknemers. Maar thuiswerken vereist ook de nodige discipline en zelfstandigheid. Over het algemeen niet zo’n probleem als je één of twee dagen thuis werkt, maar hoe zit het als je dat alle dagen, weken aan een stuk moet doen?
Onze stagiairs kregen ineens een vuurdoop in thuiswerken en leerden tijdens hun stage meer dan ooit om zelfstandig te werken en om te gaan met de verantwoordelijkheid die bij thuiswerken komt kijken. Stuk voor stuk gingen zij hier prima mee om, ondanks het gemis van sociale contacten. We merkten een grote verantwoordelijkheidszin en er werd gewoon keihard door geknald aan stageprojecten, corona of niet!
“Het thuiswerken valt best zwaar op lange termijn, aangezien het sociale aspect wegvalt en het ook niet gemakkelijk is om te communiceren via Slack.”
Aäron
“Ik vind het thuiswerken op zichzelf niet erg. Wel mis ik het contact met de collega’s en de sfeer van het op kantoor zitten tijdens het werk.”
Cedric
Bij Bewire zit plezier maken in onze genen! Een jaarlijkse shortski, maandelijkse afterworks, een karting toernooi of een boardgamenight. Er is voor ieder wat wils en ook onze stagiairs zijn tijdens hun stage welkom op onze events. Maar dan moeten ze wel plaatsvinden natuurlijk.
Nu nemen wij niet zomaar genoegen met het cancelen van onze events en zijn er dus tijdens de coronacrisis digitale events opgezet. Ook voor onze stagiairs een fijne manier om toch wat van onze bedrijfscultuur mee te pikken!
“Ik heb verschillende keren meegedaan aan de quiz. Deze waren heel plezant om aan deel te nemen om de gedachten te verzetten. Jammer genoeg nog niet gewonnen.”
Nicky
“De coffeebreak was wel leuk om ook even off-topic bij te praten met mijn collega’s.”
Jens
Aan het einde van de stageperiode vindt de juryvoorstelling plaats. Hier worden vol trots de afgewerkte projecten voorgesteld en gedemonstreerd. Een moment waar altijd halsreikend naar uitgekeken wordt.
Presentaties worden ingestudeerd…
Kostuums worden gestoomd…
En de zenuwen gieren door je lichaam…
En eigenlijk is een juryvoorstelling in coronatijden niet anders, enkel digitaal. Demo’s worden gegeven via een screen share, de jury volgt mee op afstand, maar dat kostuum moet nog altijd uit de kast gehaald worden en de zenuwen zullen aanwezig zijn. Fysiek of digitaal, Bewire zorgt voor een proefvoorstelling zodat de laatste puntjes op de i gezet kunnen worden.
“Het is anders voorbereiden naar je jurypresentatie omdat je anderen niet echt kan zien. Daardoor is het moeilijker om je aan te passen aan je publiek. Ik denk dat dit een element is om bewust van te zijn en dat je de presentatie hier ook naar dient te schikken.”
Wesley
“Een paar dagen voor de juryvoorstelling doen we een demo van onze voorstelling voor onze begeleiders, zo kunnen we zien of alles vlot verloopt en de nodige tools werken voor de echte voorstelling.”
Brent
Deze stageperiode was bijzonder, maar ook zeer leerrijk. Zelfstandigheid en verantwoordelijkheidszin zijn twee soft skills die de afgelopen weken veelvuldig getoetst zijn geweest. Maar naast die soft skills hebben ook deze stagiairs zich kunnen vastbijten in nieuwe hard skills, technologieën en hebben we ze de Bewire cultuur, weliswaar digitaal, laten beleven. Wij zijn alvast heel trots op onze stagiairs en hun afgeleverde eindprojecten!