18/06/2019

Blockchain breekt door in de wereld van social media

Auteur

Sigrid S.

Inzicht vanuit ons deelbedrijf
Trase logo

Facebook wordt financiële dienstverlener met eigen cryptocurrency

Vandaag onthulde Facebook, samen met haar partners, haar eigen digitale betaalmiddel Libra en de virtuele portefeuille Calibra. Naast andere structurele hervormingen binnen het thema ‘connected world’ is deze financiële dienstverlening la pièce de résistance die nieuwe wind in de zeilen van de social mediagigant moet blazen.

Na het omstreden proces omtrent privacy, kwam het verdienmodel van Facebook vorig jaar in het gedrang. De voormalige succesformule van gepersonaliseerde reclame ging stevig aan het wankelen sinds het bedrijf meer regelgeving invoerde omtrent persoonsgegevens en end -to-end encryptie op alle communicatie. Met de ‘Pivot to Privacy’ legde Zuckerberg zichzelf het vuur aan de schenen en werd hij verplicht om zijn businessplan opnieuw uit te vinden.

De nieuwe cryptocurrency Libra heeft als doel om vanaf 2020 gebruikers wereldwijd minder te laten betalen voor transacties. Via de Calibra app en de standaard implementatie van Whatsapp en Facebook Messenger zullen lokale valuta in een handomdraai omgeruild kunnen worden voor Libra. Het netwerk start als een private ‘permissioned’ blockchain, maar zal uiteindelijk moeten uitgroeien tot een publieke, permissionless blockchain.

De keerzijde van de ‘crypto’munt

Meer dan 13 bedrijven waaronder Uber, Visa, Paypal, Mastercard en Ebay investeerden elk 10 miljoen dollar in het blockchainproject. Zij kregen een plekje in het netwerk in de vorm van een ‘node’ en fungeren dus als ‘validators’ binnen het systeem. Dat schept uiteraard argwaan. Vooral omdat ze zorgvuldig uitgekozen zijn door het bedrijf achter het grootste sociale netwerk ter wereld.

Het principe van blockchain is gebaseerd op decentralisering. Dat lijkt bij het enterprise blockchainproject van Facebook op zijn minst het geval, daar de onafhankelijkheid van de deelnemende bedrijven in vraag kan worden gesteld. Daarenboven hebben de bedrijven afzonderlijk al een aardige voorgeschiedenis op het vlak van ethische kwesties, censuur en centralisatie. Ook Facebook lag, zoals eerder vermeld, onlangs onder vuur omwille van haar privacybeleid. Het consortium waarborgt dus niet meteen een vertrouwensbasis die je van een financiële dienstverlener verwacht.

Of Zuckerberg samen met zijn partners écht een nieuwe weg ingeslagen is, valt nog af te wachten. De informatie die te winnen valt bij het uitbouwen van een betaalnetwerk is natuurlijk een goudmijn voor een bedrijf dat haar primaire verdiensten tot voor kort haalde uit targetted advertising. In de loop van de volgende maanden zullen we zien of dit project opgewassen is tegen de sceptische publieke opinie en haar niet-te-onderschatten concurrent Bitcoin.

Ontmoet Trase

Blockchain

Trase is de end-to-end partner die u wegwijs maakt binnen gedecentraliseerde technologie. Contacteer Trase voor een inspirerende workshop of uitgebreide Blockchain analyse.

Bezoek trase.be